Kuidut ja flavonoidit ...
Alku
Tarjoukset
Hunaja
Herukat
Omenat
Polttopuut
Yhteystiedot
Kuvia
Blogi
Linkit
Dokumentit
Historia
Omenat
Olen valinnut muutaman lajikkeen noin 170 eri lajikkeen joukosta. Kriteereinä ovat olleet kestävyys vyöhykkeellä III, luontainen terveys ja koko/muoto/maku (subjektiiviset tekijät). Omenantuotannossa olevat lajikkeet:

Kesälajikkeet

    Huvitus
    Lavia
    Långsjön päärynäomena
    Medunitsa
    Mustialan valkea
    Orlovim
    Suislepp

Syyslajikkeet

    Ananaskaneli
    Harlamovski
    Keltakaneli
    Luotsi
    Moskovan päärynäomena
    Osennaje nizkorosloje
    Punakaneli
    Safran pohjola
    Sariola
    Särsö

Talvilajikkeet

    Eppulainen
    Konsta
    Lepaan liereä
    Plastun
    Renet Tshernenko
    Slavjanka


Omenapuilla on perusrunkoina vanha tuttu Antonovka. Puut kasvavat kookkaiksi. Kääpiöiviä perusrunkoja en käytä, koska pienikokoisten puiden suojaaminen valkohäntäpeuroilta olisi vaikeaa ja työlästä. Uusien perusrunkojen kestävyys oloissamme ei myöskään ole täysin selvää. Olisi sääli kasvattaa puuta 25 vuotta ja sitten menettää se jonakin ankarana tai poikkeuksellisena talvena.

Syysomenat ja talviomenat vaativat poiminnan jälkeen tietyn jälkikypsymisajan, jonka jälkeen ne ovat vasta parhaimmillaan. Syysomenilla em. aika on pari-kolme viikkoa ja talviomenilla kuukausi-pari.Lajikkeiden sato vaihtelee vuosittain, joten kaikkia lajikkeita ei ole vuosittain myytävänä. Itsepoiminta ei ole isoista puista mahdollista, joten myyn omenoita pakattuina pahvilaatikoihin.

Saatavuus selviää vuosittain elo-syys-lokakuussa. Hinta hyvälaatuisista omenoista noin euron kilo. Piirakka-, mehu- ja soseomenaa edullisemmin.