Olen valinnut muutaman lajikkeen noin 170 eri lajikkeen joukosta. Kriteereinä ovat olleet kestävyys vyöhykkeellä III, luontainen terveys ja koko/muoto/maku (subjektiiviset tekijät).
Omenantuotannossa olevat lajikkeet:
Kesälajikkeet
Huvitus Lavia Långsjön päärynäomena Medunitsa Mustialan valkea Orlovim Suislepp
Syyslajikkeet
Ananaskaneli Harlamovski Keltakaneli Luotsi Moskovan päärynäomena Osennaje nizkorosloje Punakaneli Safran pohjola Sariola Särsö
Talvilajikkeet
Eppulainen Konsta Lepaan liereä Plastun Renet Tshernenko Slavjanka
Omenapuilla on perusrunkoina vanha tuttu Antonovka. Puut kasvavat kookkaiksi. Kääpiöiviä perusrunkoja en käytä, koska pienikokoisten puiden suojaaminen valkohäntäpeuroilta olisi vaikeaa ja työlästä. Uusien perusrunkojen kestävyys oloissamme ei myöskään ole täysin selvää. Olisi sääli kasvattaa puuta 25 vuotta ja sitten menettää se jonakin ankarana tai poikkeuksellisena talvena.
Syysomenat ja talviomenat vaativat poiminnan jälkeen tietyn jälkikypsymisajan, jonka jälkeen ne ovat vasta parhaimmillaan. Syysomenilla em. aika on pari-kolme viikkoa ja talviomenilla kuukausi-pari.
Lajikkeiden sato vaihtelee vuosittain, joten kaikkia lajikkeita ei ole vuosittain myytävänä. Itsepoiminta ei ole isoista puista mahdollista, joten myyn omenoita pakattuina pahvilaatikoihin.
Saatavuus selviää vuosittain elo-syys-lokakuussa. Hinta hyvälaatuisista omenoista noin euron kilo. Piirakka-, mehu- ja soseomenaa edullisemmin.
|