Makeaa mahan täydeltä ...
Alku
Tarjoukset
Hunaja
Herukat
Omenat
Polttopuut
Yhteystiedot
Kuvia
Blogi
Linkit
Dokumentit
Historia
Hunaja


Hunaja on puhdas luonnon tuote. Mehiläiset valmistavat sen kukkien medestä. Hunaja sisältää hyvin monia aineita mm. hivenaineita, entsyymejä ja jopa 25 eri sokerilajia, pääasiassa hedelmäsokeria ja rypälesokeria. Kotimaisessa hunajassa on linkoushetkellä enemmän rypälesokeria kuin siihen pystyy liukenemaan. Ylikylläinen liuos pyrkii saavuttamaan tasapainotilan, joten ylimääräinen rypälesokeri poistuu liuoksesta kiteytymällä. Hunaja kiteytyminen on täysin luonnollinen asia.

Kiteytymiseen vaikuttaa sokerikoostumuksen lisäksi lämpötila, kosteus, hunajan fyysinen käsittely ja hunajassa olevien kidealkioiden määrä.

Hunajan kiteytymistä voidaan hidastaa pakastamalla hunaja linkouksen jälkeen. Pakasteesta otettu hunaja jatkaa sulamisen jälkeen kiteytymistä.

Hunajan kiteitä voidaan yrittää pienentää hunajaa vaivaamalla sitä sen kiteytyessä. Hunajalle voidaan antaa myös kiteytymismalli jo hienokiteiseksi kiteytyneellä hunajalla. Tätä kutsutaan ymppäykseksi.

Myyn hunajaa heti linkouksen jälkeen asiakkaan astiaan elokuun alussa. Astian tulee olla elintarvikemuovia, lasia tai ruostumatonta terästä. Minulta löytyy myös astioita.

Myyn myös hunajaa pakattuna 450g Kuningatar-tölkkeihin.